Exerciții pentru Glezna: Cum să-ți întărești și să-ți protejezi articulația gleznei

Fie că practici sporturi intense sau pur și simplu vrei să-ți menții sănătatea gleznelor, exercițiile dedicate pot juca un rol crucial în prevenirea accidentărilor și întărirea articulațiilor. Descoperă mai jos o serie de exerciții pentru glezna care te vor ajuta să-ți îmbunătățești flexibilitatea, stabilitatea și să previi posibilele leziuni.

Importanța exercițiilor pentru glezna

Articulația gleznei este esențială pentru mișcarea și stabilitatea corpului. Exercițiile specifice pentru această zonă nu numai că îmbunătățesc flexibilitatea și forța, dar contribuie și la prevenirea accidentărilor, cum ar fi entorsele și întinderile musculare.

Exerciții de întindere și flexibilitate

Pentru a-ți îmbunătăți flexibilitatea, poți încerca următoarele exerciții:

  • Rotirea gleznei: Stai în picioare și rotește ușor glezna în sensul acelor de ceasornic și apoi în sens invers. Repetă de 10-15 ori pentru fiecare direcție.
  • Îndoirea piciorului: Stai pe o suprafață plană, ridică un picior și îndoaie-l în genunchi. Apucă degetele piciorului cu mâna și trage ușor spre tine. Menține poziția timp de 15-20 de secunde și repetă cu celălalt picior.

Exerciții pentru stabilitate și putere

Pentru a-ți întări mușchii gleznei și a crește stabilitatea, adaugă în rutina ta zilnică exerciții precum:

  1. Mers pe vârfuri: Stai în picioare și ridică-te pe vârfuri, menținând echilibrul timp de 15-20 de secunde. Repetă de 10-15 ori.
  2. Salturi ușoare: Stai pe o suprafață moale și efectuează salturi ușoare, aterizând cu grijă pe ambele picioare. Repetă de 15-20 de ori.

Exerciții de reabilitare

Dacă ai suferit o leziune la nivelul gleznei, adaugă în programul tău de recuperare exerciții specifice:

Exercițiu Număr de repetări Frecvență
Rotirea piciorului în cerc 15 în fiecare direcție De 2-3 ori pe zi
Flexia și extensia piciorului 10-12 repetări Zilnic

Exercițiile pentru glezna sunt esențiale pentru menținerea sănătății și prevenirea leziunilor. Include în rutina ta zilnică aceste activități și vei observa o îmbunătățire semnificativă în flexibilitate, stabilitate și putere. Nu uita să consulți un specialist înainte de a începe un program nou de exerciții, mai ales dacă ai avut probleme anterioare la nivelul gleznelor.

Întrebări Frecvente despre Exercițiile pentru Glezna

Descoperă mai jos răspunsuri la întrebări comune referitoare la exercițiile pentru întărirea și protejarea articulației gleznei.

De ce sunt importante exercițiile pentru glezna?

Exercițiile pentru glezna sunt esențiale pentru menținerea sănătății și prevenirea leziunilor. Ele contribuie la îmbunătățirea flexibilității, stabilității și puterii în această zonă crucială a corpului.

Care sunt recomandările pentru începători?

Pentru cei care încep un program de exerciții pentru glezna, se recomandă începerea cu exerciții de întindere și flexibilitate. Rotirea gleznei și îndoirea piciorului sunt excelente pentru începători.

Cum pot să-mi adaptez programul dacă am avut leziuni anterioare la gleznă?

Dacă ai avut leziuni anterioare la gleznă, este esențial să consulți un specialist înainte de a începe un program nou de exerciții. În plus, poți adăuga exerciții de reabilitare în rutina ta, personalizate în funcție de istoricul tău medical.

Adaugă un tabel suplimentar pentru exerciții de stabilizare

Exercițiu Dificultate Număr de seturi
Staționare pe o singură picior Medie 3 seturi x 15 secunde
Înclinare laterală Avansată 3 seturi x 12 repetări


Vezi și:

Perde

ad516503a11cd5ca435acc9bb6523536?s=150&d=mm&r=gforcedefault=1

Photo of author

Perde

Lasă un comentariu