Exerciții Recuperare Fractură Bimaleolară Glezna

Fractura bimaleolară a gleznei reprezintă o leziune complexă, care implică atât maleola medială, cât și pe cea laterală. Această condiție poate genera dureri semnificative, limitarea mobilității și necesită un proces de recuperare bine structurat. Scopul recuperării este de a restabili funcționalitatea gleznei, de a îmbunătăți forța musculară și de a reduce riscul de noi leziuni. În următorul articol, vom explora un plan de exerciții conceput pentru a sprijini recuperarea după o fractură bimaleolară.

Etapa Inițială: Reducerea Durerii și a Inflamației

Imediat după accidentare și intervenția chirurgicală (dacă a fost cazul), accentul se pune pe reducerea durerii și a inflamației. În această fază, este esențial să se evite suprasolicitarea gleznei afectate. Repausul, aplicarea de gheață, compresia și elevația gleznei (metoda RICE) sunt recomandate pentru a reduce inflamația și a accelera procesul de vindecare.

Mobilizarea Precoce

După scăderea inflamației și durerii, următoarea etapă constă în mobilizarea precaută a gleznei. Exercițiile de mobilitate ajută la restabilirea unei game de mișcare adecvate. Inițial, acestea pot fi realizate prin mișcări pasive, unde pacientul sau un terapeut mișcă glezna fără a exercita vreun efort muscular.

Întărirea Musculaturii

Pe măsură ce mobilitatea se îmbunătățește, introducerea exercițiilor de întărire devine crucială. Întărirea musculaturii din jurul gleznei sprijină articulația și reduce riscul de viitoare accidentări. Exercițiile cu bandă elastică, care oferă rezistență în diverse direcții, sunt deosebit de eficiente în această fază.

Îmbunătățirea Echilibrului și a Propriocepției

Recuperarea după o fractură bimaleolară include și exerciții pentru îmbunătățirea echilibrului și propriocepției (percepția poziției și mișcării corpului). Balansul pe o singură picior, folosirea unei table de echilibru sau exerciții cu ochii închiși sunt tehnici eficiente pentru a restabili controlul neuromuscular și pentru a preveni recăderile.

Reintegrarea Activităților Zilnice și Sportive

Ultima etapă a procesului de recuperare se concentrează pe reintegrarea treptată în activitățile zilnice și sportive. Este important ca această tranziție să fie realizată progresiv, pentru a evita suprasolicitarea gleznei vindecate. Începerea cu activități ușoare și creșterea graduală a intensității și complexității exercițiilor va asigura o recuperare completă și durabilă.

Recuperarea după o fractură bimaleolară a gleznei este un proces lung, care necesită răbdare și determinare. Urmând un plan de recuperare bine structurat, care include etapele descrise mai sus, pacienții își pot maximiza șansele de a se întoarce la un nivel complet de funcționalitate. Este esențial ca orice program de exerciții să fie supervizat de un specialist în recuperare medicală, pentru a asigura adoptarea celor mai sigure și eficiente practici. Împreună, putem depăși provocările aduse de o fractură bimaleolară și ne putem bucura din nou de o viață activă și împlinită.

Întrebări Frecvente
Ce alimente ar trebui să consum pentru a sprijini vindecarea oaselor?
O dietă bogată în calciu, vitamina D, proteine și magneziu poate sprijini vindecarea oaselor. Alimente precum lactatele, peștele gras, legumele cu frunze verzi și nucile sunt recomandate.
Este normal să simt dureri după exercițiile de recuperare?
Este normal să experimentați o ușoară disconfort după exercițiile de recuperare, dar durerea ar trebui să fie gestionabilă și să nu se agraveze. Dacă durerea devine severă, consultați medicul sau terapeutul.
Cât timp va dura recuperarea completă după o fractură bimaleolară?
Timpul de recuperare variază de la o persoană la alta, dar în general, pacienții pot aștepta o perioadă de recuperare de 3-6 luni pentru o vindecare semnificativă, cu continuarea îmbunătățirilor până la un an.
Pot face înot ca parte a procesului de recuperare?
Înotul este o activitate excelentă de recuperare, deoarece apa reduce stresul asupra articulațiilor gleznei, permițând mișcarea fără a pune greutate pe leziune.
Cum pot preveni viitoarele fracturi sau leziuni ale gleznei?
Menținerea unei greutăți sănătoase, efectuarea regulată a exercițiilor de întărire și de echilibru, purtarea încălțămintei adecvate și evitarea activităților cu risc ridicat pot reduce riscul de viitoare leziuni ale gleznei.

Fază de Recuperare Focus Principal Exemple de Exerciții
Etapa Inițială Reducerea durerii și a inflamației Repaus, aplicarea de gheață
Mobilizarea Precoce Restabilirea mobilității Mișcări pasive
Întărirea Musculaturii Întărirea zonei afectate Exerciții cu bandă elastică
Îmbunătățirea Echilibrului Îmbunătățirea controlului neuromuscular Balans pe o singură picior
Reintegrarea în Activități Reîntoarcerea la normalitate Creșterea graduală a activităților


Vezi și:

Perde

ad516503a11cd5ca435acc9bb6523536?s=150&d=mm&r=gforcedefault=1

Photo of author

Perde

Lasă un comentariu